Noii utilizatori de internet, confundă adeseori numele de demoniu cu locatorul universal de resurse (URL) cu internet protocoalele sau în general cu IP-adresele. Această confuzie se poate clarifica ușor. Trebuie pur și simplu de studiat diferențele dintre ele fiindcă acești termeni sunt prezenți oriunde. De asemenea este benefic să aveam capacitatea utilizării corecte a termenilor în comunicarea cu specialiștii tehnici.
Nume de domenii și adrese-URL
Locatorul universal de resurse sau ”URL”, reprezintă în sine, un set de instrucțiuni cu informații foarte detaliate. Numele de domeniu este una dintre părțile componente ale adresei URL. Cînd utilizatorii introduc o adresă web, direct în cîmpul din partea superioară a ferestrei browserului, începe imediat procesul de căutare a paginii solicitate. Pentru a face acest lucru, instrucțiunile conținute în URL, inclusiv numele de domeniu, trebuie să indice corect această locație. O adresă IP este un cod numeric care face posibil acest lucru.
Nume de domeniu și adresa-IP
”Internet Protocol” sau adresa IP, se diferențiază de numele de domeniu. Adresa IP, preprezintă de fapt un set de instrucțiuni digitale. Transmite informații precise despre adresă într-un mod util pentru computer, dar nu are un sens anume pentru oameni. Numele de domeniu funcționează la fel ca link-ul către o adresă IP. Link-urile nu conțin informații factuale, dar indică unde sunt localizate informațiile despre adresa IP. Este util să tratați adresa ca un cod real iar numele de domeniu ca un pseudonim pentru acest cod. O adresă IP obișnuită arată ca un set de numere. În concluzie, numele de domeniu face parte din adresa URL, care indică adresa IP.
Ce este un nume de domeniu?
Numele de domeniu, funcționează pe internet la fel ca și adresa fizică în lumea noastră. Fiecare parte a numelui de domeniu oferă o anumită informație. Aceste fragmente, permit browser-ului găsirea web-paginii solicitate. Sistemul de numire este atent reglementat pentru a preveni confuzia sau duplicarea adreselor. Odată cu creșterea cererii, a fost creată o nouă versiune a protocolului Internet sau IPv6 pentru a extinde numărul de nume de domenii disponibile.
Cum funcționează domeniul?
Numele de domenii funcționează pentru ca utilizatorii de calculatoare să poată vedea un nume scurt care se v-a putea memoriza ușor. Utilizatorii introduc adresele web în spațiul URL în partea superioară a paginii browserului. Înseși numele de domeniu se citește de la dreapta la stînga, concomitent cu ierarhia numelor discutate mai jos. Acest link reprezintă direcția către rețea, care într-un sfîrșit v-a genera o încărcare reușită a paginii web din partea solicitării-client.

Numele de domeniu exemplu, www.example.com, conține trei părți principale:

.com - domeniul nivelului superior
.example. - subdomeniu
.www. - prefixul de subdomeniu a Internetului
Multe servere utilizează nume compuse din trei litere pentru domeniile de nivel superior și sunt separate de subdomenii printr-un punct. Însemnătatea domeniului de nivel superior este cea mai importantă pentru noii utilizatori. Aceasta definește cea mai mare parte a sistemului de numire utilizat pe Internet. Inițial acest sistem a fost creat pentru a identifica țări și organizații, precum și categorii.

Cele mai comune categorii sunt imediat recunoscute de utilizatori și acestea includ:

.com
.md
.net
.оrg
de asemenea domeniul .ru, .ro sau .eu
În ceea ce privește costul, în Moldova domeniul .ru este cu mult mai ieftin decît în Rusia. De asemenea, asta se referă și la domeniile .eu, .de, .info.
De altfel, a existat o extindere semnificativă a domeniilor de nivel superior, iar acum acestea includ:
.biz
.info
.company
.club
Codurile țărilor sunt, de asemenea, ușor de recunoscut pentru noii utilizatori, deoarece abrevierile sunt folosite în alte scopuri. Organizarea ierarhiei numelor de domenii și capacitatea de a le păstra pentru un singur scop au suferit deja câteva modificări. Ne putem aștepta ca discuțiile despre disponibilitatea numelor de domenii să continue.