Prin apăsarea unui buton al mouse-ului, trimiteți cu ușurință un mesaj pe poșta electronică, dintr-un punct al globului în altul, fără prea multe gînduri, în doar cîteva secunde. Majoritatea utilizatorilor de Internet consideră acest proces ca fiind evident, fără să se gândească la modul în care funcționează acest proces. Este ușor de înțeles modul în care o scrisoare standard din poștă vine de la punctul A la punctul B, dar cum oare merge mesajul de e-mail de la expeditor la destinatar? Răspunsul la această întrebare se referă la un concept anume, acesta este servererul de poștă electronică.
Serverul de poștă (este uzuală și denumirea - server de poștă electronică) - este un server specializat, care procesează și livrează e-mailuri pe Internet. Serverul de e-mail este proiectat pentru a primi un email de la computerele client și a-l livra altor servere de mail. De asemenea, este capabil să livreze e-mailuri și către computerele client. Un computer client este un dispozitiv pe care o persoană citește un e-mail, de exemplu, un laptop sau un computer de lucru în birou.
De asemenea un telefon modern sau un smartphone avansat, cu facilități de poștă electronică, poate fi considerat, în anumite circumstanțe și ca computer-client.
Tipuri de servere mail
Serverele de poștă electronică pot fi împărțite în două tipuri principale: servere poștale de intrare și respectiv, de ieșire.
Serverele Mail de intrare se referă la:
- mail servere POP3 (protocol pentru primirea mesajelor e-mail);
- mail IMAP (protocol de recepție și control). Ambele protocoale vizează rezolvarea unei sarcini - oferind utilizatorilor acces la e-mailurile stocate pe serverul de e-mail.;
La serverul de ieșire, se referă serverul de e-mail SMTP (protocolul de transmitere a email-urilor în rețeaua Internet). Sarcina acestui protocol este transferul de date către server.
Serverul de poștă electronică este echivalentul computerizat al poștașului dvs. prietenos. Fiecare mesaj de email trimis, parcurge o serie de Servere pînă a ajunge la destinatar. Chiar dacă vi se pare că mesajul este trimis instantaneu, de la un computer la altul, totuși există un proces complex, în spate, compus dintr-o serie de trimiteri. Fără această serie de servere email, veți putea trimite mesaje numai acelor utilizator ale căror domene ale adreselor de e-mail corespund celor proprii. - adică puteți trimite mesaje numai de la un cont la altul.
Pe lîngă transmiterea imediată a email-urilor Serverul de poștă electronică poate să:
1
monitorizeze traficul pe email;
2
efectueze scanarea antivirus a mesajelor;
3
schimbe setările cutiilor poștale ale utilizatorilor;
4
creeze copii de rezerbă (backup) pentru poșta primită;
5
aplice filtrele anti-spam;
6
stabilească cote pentru mărimea cutiilor poștale electronice;
Rezumând cele de mai sus, serverul de poștă electronică este un computer care ajută la mutarea fișierelor după destinație. În acest caz, desigur, aceste fișiere sunt mesajele email. Sperăm că ideea de bază a funcționării serverelor de poștă electronică vă va ajuta să determinați necesitatea serverelor-mail.