În zilele noastre, mulți utilizatori preferă serverele VPS Cloud, ceea ce le permite raționalizarea cheltuielilor pentru găzduire-web. Chiar dacă acum cîțiva ani, cea mai bună soluție era serverul dedicat, care se potrivea perfect pentru proiectele voluminoase, astăzi însă, lucrurile s-au schimbat. Închirierea unui server VPS a devenit cu mult mai accesibilă și confortabilă. Astăzi se discută des despre necesitatea serverelor Cloud VPS și în general despre avantajele găzduirii în Cloud.

Serverul Cloud – este un calculator fizic sau virtual, performant, în care se realizează păstrarea aplicațiilor și a datelor. Serverele Cloud sunt create cu ajutorul aplicațiilor de virtualizare, care împart serverul fizic în cîteva servere virtuale. Organizarea dată aplică modelul «IaaS» pentru prelucrarea volumelor mari de informații, cît și pentru păstrarea datelor.

Caracteristici esențiale:

a
Un server care poate fi fizic, virtual sau reprezintă o combinație între ele, în dependență de scopul propus.
b
Conține toate posibilitățile și caracteristicile funcționole ale unui server local.
c
Permite utilizatorilor prelucrarea unor procese intense, cît și păstrarea unui volum mare de informație.
d
Accesul la serviciile automatizate se poate realiza la cerere prin API.
e
Utilizatorii pot alege un plan de găzduire general, apoi pot să-l extindă, în dependeță de necesitățile care pot apărea pe parcurs.
Pentru a înțelege necesitatea unui server cloud, să trecem în revistă avantajele și dezavantajele acestui tip de Server VPS

Avantaje

  • Flexibilitate – posibilitatea de a refuza sau de a adăuga pe parcurs serviciile necesare.
  • Scalabilitate – posibilitatea de a adăuga mai multă performanță serverului, în orice moment.
  • Fiecare client în cloud își poate alege un sistem de operare concret.
  • Disponibilitate ridicată – în cazul defectării serverului fizic, serverele cloud se mută pe alt server, fără întreruperea activității acestora.
  • Plată convenabilă – se achită doar numărul de resurse utilizate.
  • Ușurință – funcționarea poate începe în cîteva minute, fără a fi necesară montarea echipamentelor tehnice.

Dezavantaje

  • Împărțirea serverului cu un anumit număr de utilizatori.
  • Un control redus asupra serverului.
Serverul Cloud vps permite adăugarea unor resurse adiționale: memorie operativă sau mărirea numărului de procesoare. Acestea pot fi adăugate fără necesitatea de a schimba echipamentele, cum se întîmplă cu alte servere. Aplicarea serverului Cloud – înseamnă o economie eficientă a resurselor financiare, devreme ce nu v-a fi nevoie să achitați chiria unor echipamente specializate pentru servere. De asemenea, beneficiați de toate posibilitățile de gestionare a unui server Cloud VPS.